Mam kolejne pytanie z prośbą o uściślenie:
W Podjeździe Pruskiej obrony terytorialnej można wystawić dodatkowo kapitana i mamy do wyboru konno lub pieszo.
Pytanie jakie mam to: Jakich rozmiarów mają mieć podstawki i jaki skład? (w PDFie ikona kapitana wygląda jak bez muzyka)
Wedle podręcznika głównego do OiM:
Cytuj:
Dowódcy Niższego Szczebla ... Kapitanów - oficerów dowodzących częściami pułków lub analogicznych jednostek. Podstawki dowódców niższego szczebla w OiM mają wymiar 4 cm X 3 cm. Należy na nich zamontować 3 modele: oficera, sztandarowego oraz muzyka. ...
A tymczasem w raportach bitewnych (promowanych przez oficjalną stronę OiM, czyli i
Artykuł na oficjalnej stronie OiM)
Raport Bitewny Pruskiej obrony terytorialnej, zauważyłem to co na zdjęciu poniżej, że Kapitan ma podstawkę 4 cm X 2 cm - tak jak wedle zasad mają
Podstawki dowódców formacji pieszych, a nie
Dowódcy Niższego Szczebla tacy jak kapitan.

Od razu pragnę zaznaczyć, że uwielbiam wszelaką twórczość autora Raportu Bitewnego i jest on dla mnie na chwile obecną jedynym wzorcem jeśli chodzi o Pruską obronę terytorialną. Zatem pytaniem tym nie chcę nikogo krzywdzić, czy sugerować, że nie gra zgodnie z zasadami. Być może w tym raporcie bitewnym po prostu z braku laku, wystawił tak zwanego "Proxa", czyli model zastępczy. Co grając sobie domowo jest jak najbardziej
OK.

A pytam o to uściślenie na wypadek, gdy bym chciał zagrać na jakiejś oficjalnej imprezie i nie chciałbym zostać zdyskwalifikowany za niepoprawne "złożenie" podstawki kapitana.
Pozdrawiam (a zwłaszcza autora tak fantastyczny raportów bitewnych. Tak trzymać!

)
P.S.Być może na przyszłość umieszczenie symboli Buław i Szabel (tak jak jest w podręczniku głównym do OiM) przy statystykach konkretnych dowódców w PDFie, zaoszczędziło by takich pytań i sytuacji.