krajarek pisze:
Moment, to jeśli mam 12 podstawek mołojców to nie mogę wystawić dwóch rot po 6? Czyli wówczas jedyna możliwość to wystawienie roty 12 podstawek? Przecież mogą być sotnie dwupodstawkowe. Można zatem zamiast 4+4+4 zrobić 4+4+2+2. Tak jest zresztą w podręcznikowym podjeździe na s. 262. Dodając podstawki "szare" możemy mieć nawet liczby nieparzyste
Idąc dalej. Mam jakieś 40 podstawek mołojców. W podręczniku stoi napisane, że roty mogą mieć od 6 do 12 podstawek. Ja do tej pory interpretowałem to w ten sposób, że miałem pewną dowolność - ograniczoną podręcznikową strukturą podjazdu i liczbą podstawek określoną dla danego poziomu PS - formowania rot po 6, 8, 10 czy 12 podstawek (nieparzystych nie próbowałem, ale chyba nie są zabronione?), byle na końcu łączna ich liczba była zgodna z podręcznikiem.
Nie mogę tego sprawdzić, bo zniknęli mołojcy ze sklepu Wargamera, ale tak mi się wydaje (mogę się mylić) że przy opisie produktu było tam napisane, że z zawartości pudełka można zrobić dwie roty po 6 podstawek.
No tak nie bardzo może, jeśli brać pod uwagę skład pułku w którym masz te 40 podstawek. Przy takiej liczbie podstawek masz 10 pełnych sotni, co oznacza, że jedna rota może liczyć minimum 8 podstawek i max 12 podstawek. Co oznacza, że będziesz miał dwie roty po 12 podstawek i dwie roty po 8 podstawek. Nie złożysz z tego np trzech rot po 12 podstawek i jednej z 4 podstawek.